Bu yöntem
tüm malzemelerin ve hammaddelerin hazır olduğunu öngörerek tavsiye
edilmektedir. Malzemeler sıhhileştirilmelidir.
Hedeflenen
bira 10 lt.
Malt: 3 kg
Şerbetçiotu:
pelet olursa 32,5 gr (kurutulmuş olursa 91 gr)
Maya: 6 gr
bira mayası (ekmek mayası felan değil)
Şeker
Su: 17 lt
(temiz içme suyu)
Buz: 10 kg
Maltı öğütün
ve malt torbasına alın. (Torba, maltın 3-4 katı büyüklüğünde olacak.) 14 litre suyu 72 derece
olacak şekilde ısıtın ve 15
litre hacmindeki silindirik kazana alın. Maltı suya atın
ve karıştırın. Kapağını kapatın ve üstünü iyice örtün. 15 dakika arayla kazanı
karıştırın. 1 saat sonra malt torbasını kazanın üstüne yerleştireceğiniz tel
ızgaraya (süzgeçe) alın süzülmesini bekleyin. Bu sırada 3 litre 75 derece suyu
torbanın üzerinde gezdirin. Torba iyice süzülünce bir köşeye alın. Artık onla
işiniz bitti. Kazandaki su artık bir şerbettir. Ve yaklaşık 11 litredir.
Kazanın altını yakın. Kaynamaya başlayınca bir torbaya aldığınız şerbetçiotunu
içine atın, karıştırın. Şerbet tam bir saat kaynayacak. Kazanın kapağını
kapamayın yarı açık bırakın. 15 dakikada bir karıştırın. Bir saat sonra altını
kapatın, sıcak kazanı içine 8-10
kg buzla doldurduğunuz başka büyük bir kazanın içine
yerleştirin. Şerbetin sıcaklığının 20-25 dereceye düşmesini bekleyin. Sıcaklık
düşünce şerbeti fermentere alın. Mayayı içine atın ve iyice karıştırın. Sakin
bir köşeye alın ve hava kilidini takın.
Fermenterdeki
şıra birkaç saat içinde fermantasyona başlar. İlk 3-4 gün bol köpüklü ve
hareketli geçer. Sonra şıra sakinleşir. Tortu dibe çöker şıra biraz
berraklaşır. Fermantasyon süresi kesin değildir. Yaklaşık 15 gün sonra FG 1010
olduğunda bir hortumla şırayı sifonlayıp aktarma kabına alın. Aktarma kabındaki
genç bira adayını artık şişelere doldurabilirsiniz. 50 cc şişe içine ölçekle 4
gr şeker koyun ve dipten başlayarak şişeleri doldurun. Elinizde yaklaşık 10 lt
bira kalacaktır.
Şişeleri 1
hafta oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına kaldırın. 2 ay sonra
biralarınız içmeye hazır hale gelecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder